• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Tips: Hoe kom ik mijn bevalling door?

Hoe kom ik mijn bevalling door?

Hoera! Je bent zwanger. De eerste maanden zul je vooral bezig zijn met alle nieuwe dingen die erbij komen kijken. Controles bij een verloskundige, een eerste echo, het bekendmaken van de zwangerschap en alle dingen regelen op je werk. Na de termijnecho van twintig weken wordt dat allemaal wat rustiger. Maar dan komt ook de bevalling dichterbij. Natuurlijk hoop je dat jouw kleine beeb in elk geval nog blijft zitten tot 37 weken, maar voor je het weet is het zover. Als je zwanger bent heeft iedereen wel horrorverhalen over bevallingen. Hierdoor wordt jouw beeld over een bevalling natuurlijk niet beter. Toch is het goed om die verhalen te relativeren en je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo kom ook jij jouw bevalling door!

Adem in, adem uit, de zwangerschapscursus

Puffen. Echt niet charmant. En al helemaal niet als je het moet gaan oefenen tijdens een zwangerschapscursus met andere ‘lotgenoten’. Gezellig op de melodie van ‘altijd is kortjakje ziek’ samen de nep weeën wegpuffen. Ook al zie je op tegen een zwangerschapscursus, het kan echt wel nuttig zijn. Je kan vooral leren hoe je jouw ademhaling onder controle krijgt en wat er allemaal in je lichaam gebeurt wanneer je bevalt van jouw kleine spruit. Er zijn veel soorten zwangerschapscursussen, ga er eens rustig voor zitten en kies degene die het beste bij jou past.

Geboorteplan

Aan het einde van jouw zwangerschap, als de bevalling nadert, zal jouw verloskundige vragen of je een geboorteplan wilt maken. Een geboorteplan is eigenlijk niets meer dan de punten op papier zetten die jij voor ogen hebt tijdens de bevalling. Iedereen heeft wel bepaalde wensen. Wil je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen of juist thuis? Wil je wel borstvoeding geven of juist niet? Wil je dat de verpleging foto’s voor je maakt, wil je geïnformeerd worden bij elk prikje, wie neemt de beslissingen tijdens het bevallen, wie moet er gebeld worden, wie zijn er bij het bevallen aanwezig et cetera. Dit geboorteplan is een fijne leidraad voor iedereen die bij jouw bevalling aanwezig is. Maar houd wel in je achterhoofd dat elke bevalling anders is en dat geen enkele bevalling te plannen is. Het zal altijd anders lopen dan jij je had voorgesteld.

Pijnbestrijding

Je bent nog nooit bevallen, maar het enige dat je zeker weet is dat het een pijnlijke aangelegenheid is. Dit is iets wat iedereen die al kinderen op de wereld heeft gezet kan beamen. Als de pijn echt ondraaglijk is zijn er een aantal manieren om de pijn te verminderen. Je kunt kiezen voor een ruggenprik, die verdooft door middel van een prik, je onderlichaam en benen. Hierdoor voel je de weeën niet tot nauwelijks. Je kunt ook kiezen voor een pompje met remifentanil. Het pompje zit vast aan een infuus met deze pijnmedicatie en deze kun je zelf toedienen op het moment dat je het zwaar hebt. Lachgas is ook nog een optie als pijnbestrijder tijdens de pijnlijke weeën. Je kunt zelf een maskertje opzetten waar lachgas uitkomt. Het werkt kort, maar is wel effectief. Bespreek van tevoren alle mogelijkheden met jouw verloskundige zodat je weet waar jouw voorkeur ligt.

Rust, rust, rust

Rust is super belangrijk. Hoe meer uitgerust jij bent hoe meer ontspannen jij de bevalling in gaat. En wanneer je uitgerust bent heb je meer kracht om jouw kleintje op de wereld te zetten. Als je dan eindelijk zwangerschapsverlof hebt, heb je natuurlijk de neiging om van alles te gaan doen waar je niet aan toe kwam om te doen toen je nog aan het werk was. Het is ook hartstikke leuk om te babyshoppen, toe te geven aan de heersende nesteldrang of eindelijk een keer met die vriendin die je al zo weinig ziet. Maar onthoud ook dat je zwangerschapsverlof een periode is dat je nog héél veel slaap en rust kan pakken. Iets waar je straks met je kleintje niet meer aan toekomt. Dus neem het ervan en bekijk ongegeneerd dat hele seizoen van jouw favoriete serie! Óf misschien wel twee.

Bezoekje aan de verloskamer

In veel ziekenhuizen is er de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen in de verloskamers. Zo kun je ook meteen even kijken hoe lang het precies duurt om naar het ziekenhuis te rijden, waar je het beste kan parkeren en waar de rolstoelen staan. Ook weet je dan op het moment suprême meteen waar de verloskamers zijn en ben je er al een keer geweest. Je weet meteen hoe het eruitziet en welke voorzieningen er zijn. Op de website van het ziekenhuis zijn vaak data waar jij je voor kan opgeven om een rondleiding te krijgen. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs voorlichtingsavonden. Houd er rekening mee dat jij je op tijd aanmeldt. Of informeer bij jouw verloskundige. Als je in de planning hebt om thuis te bevallen kan een bezoekje aan de verloskamer ook heel nuttig zijn, want je weet nooit honderd procent zeker of je thuis mag bevallen.

Overige tips

Heb jij moeite met het pakken van jouw vluchttas? Heb je geen idee wat je er allemaal moet in stoppen en wat je niet moet vergeten? Bekijk dan deze blogpost met een handig lijstje. Zo vergeet je niets!

Zorg dat jij en je partner een muntje hebben die in de rolstoel past van het ziekenhuis. Hoef je niet geld te wisselen als jij net in die zware ontsluitingsweeën zit, wel zo handig!

Zorg dat je een aantal weken voor de uitgerekende datum alvast de autostoel in de auto zet. Zonder autostoeltje mag je namelijk het ziekenhuis niet verlaten.

Zet vast jouw bed op klossen of check of jouw bed hoog genoeg is om in te bevallen. Doe dit ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen. Je weet immers nooit of je op het laatste moment besluit om thuis te blijven.

Bereid alvast maaltijden die je kunt invriezen. Mocht jouw kleintje nou net een huiluurtje hebben als het etenstijd is dan hoef je in elk geval niet meer te koken, maar haal je het gewoon uit de vriezer.

Ben je uitgerekend in het nieuwe jaar? Zoek dan eens uit of je wel goed verzekerd bent en of het misschien bij een andere zorgverzekeraar goedkoper is. De vergoedingen voor het poliklinisch bevallen in een ziekenhuis lopen uiteen.

Vergeet je niet om beschuit met muisjes in huis te halen? Het is wel zo fijn als je dat niet meer hoeft te doen als jouw kleintje net is geboren.

Vergeet je ziekhuispasje, het boekje met het dossier van je verloskundige en laadt de batterij van je camera alvast op.

Hopelijk ben je nu een stukje beter voorbereid op de meest pijnlijke, maar ook mooiste ervaring van je leven. Mocht je twijfels of vragen hebben dan is het altijd raadzaam om die te bespreken met je partner en verloskundige.

Tags: bevallen
Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.