• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Corona: 5 tips om jouw kids thuis uit te dagen en te vermaken

Corona: 5 tips om jouw kids thuis uit te dagen en te vermaken

Afgelopen zondag kwam het nieuws naar buiten dat voor de komende drie weken alle scholen, kinderopvangcentra, sportclubs en horeca gesloten zullen zijn. Voor ouders is dit een enorme uitdaging. Want hoe vang je de komende weken de kids op, maar ook: hoe kun je ze op een leuke manier thuis uitdagen en vermaken? Want dat is best een uitdaging! Daarom hebben wij vijf leuke tips voor je om de tijd het beste te besteden, maar ook om het leuk te houden in je gezin.

Tip 1: zorg voor structuur

Je bent er zelf niet bij op school, maar wie eens goed om zich heen heeft gekeken tijdens het wegbrengen kan niet om het planbord heen. En jouw kleuter heeft vast wel eens gezegd: mama, op de blauwe dag mogen we zelf speelgoed meenemen. (terwijl jij dan denkt: geen idee wat de blauwe dag is). Zorg dus ook thuis voor structuur. Maak samen met je kids een mooi planbord waarin duidelijk is op welke tijden je welke activiteiten plant. Hierbij kun je denken aan: knutselen (goed voor de motoriek) spelenderwijs rekenen en beginnend lezen. Je kunt ook een dagplanning vinden op Pinterest, zelfs met duidelijke plaatjes erbij.

Tip 2: zoek naar leuke en leerzame activiteiten

Zonder dat je het doorhebt kan een peuter of kleuter veel leren van de, voor ons, simpelste dingen. Zoek bijvoorbeeld samen een leuk recept op voor een taart in een kookboek of online, doe hier samen, indien in deze situatie veilig is, de boodschappen voor, en bak samen de taart. Hierbij ben je ongemerkt bezig met lezen (kookboek) door te vragen of hij letters/woorden herkent. Stel ook vragen als: wat hoor je bij het woord taart? Met welke letter begint taart? Zo kun je spelenderwijs oefenen met taal.

Bij het echte bakken van de taart draait alles om verhoudingen. Leg bijvoorbeeld de benodigdheden van groot naar klein of vraag of jouw kleuter de eieren of aantal schepjes wil tellen die er nodig zijn voor de taart. Met het versieren van de taart ontwikkel je de fijne motoriek. En natuurlijk is het opeten het allerleukste! Doe het bijvoorbeeld eens geblinddoekt en vraag wat jouw kindje proeft.

Tip 3: print leuke werkbladen uit om samen te maken

Het internet staat vol met leuke werkbladen die geschikt zijn voor peuters en kleuters. Zo kun je samen aan tafel op een leuke manier lezen en rekenen oefenen. Je kunt ook zelf werkbladen maken natuurlijk.

Tip 4: laat jouw kind lekker buiten spelen

De energie van jouw kleuter lijkt soms niet op te raken. Want nu er geen voetbaltraining, zwemles en dansen is, blijft er een hoop energie over. Buitenlucht is hartstikke gezond en kids vinden het vaak heerlijk om er even uit te zijn. Maak een leuke speurtocht door de buurt, of vraag aan je kleuter wat ze allemaal voor bloemen en bomen zien. Til eens een steen op en zie wat daaronder ligt. Zo ben je er even uit, maar kun je toch ook nog van alles leren.

Tip 5: zorg voor momenten van rust

Je kunt natuurlijk wel de hele dag zorgen voor vermaak, maar het is ook erg goed voor kinderen om zich eens te vervelen. En een schermpje op zijn tijd is ook echt niet erg. Vaak helpt het wel om aan te geven hoelang er tv gekeken mag worden of een spelletje op de tablet gedaan mag worden. Zo voorkom je een conflict als jij vindt dat ze weer even moeten gaan spelen.

 

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.