• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Hoe maak je een bedje op voor een pasgeboren baby?

Hoe maak je een bedje op voor een pasgeboren baby?

Je bent zwanger van je eerste kindje, je hebt het kamertje helemaal klaar en bent bezig met de finishing touch. Je staat voor het bedje met een stapeltje beddengoed. Wat hoort waar? En hoe maak ik het bedje van mijn pasgeboren baby veilig op? Elke aanstaande mama zit met deze vraag. Je wilt alles zo goed mogelijk voorbereiden zodat je na de bevalling niet voor een verrassing komt te staan. Deze blog helpt jou om het bedje voor jouw pasgeboren baby goed en veilig op te maken.

Wat heb je nodig?

Om een wiegje of ledikantje veilig op te maken heb je de volgende items nodig:

Een molton onderlegger of hoeslaken, een hoeslaken, een hydrofiel luier of hydrofiel multidoek, een laken, een deken

Stap 1: Span het molton hoeslaken om het matrasje. Je kunt ook kiezen voor een molton onderlegger.

Stap 2: Span over de molton een hoeslaken. Je kunt kiezen uit verschillende materialen. Er zijn bijvoorbeeld badstof hoeslakens, deze zijn wat dikker en warmer dan jersey hoeslakens. Die laatste zijn stretchy en voelen zacht aan.

Stap 3: Bij het opmaken van een bedje voor een pasgeboren baby is het belangrijk dat hij kort en strak wordt opgemaakt. De voetjes van jouw kleintje moeten tegen de onderkant van het bedje aankomen. Zo kan jouw baby niet gemakkelijk wegzakken onder het beddengoed. Schat in waar ongeveer het hoofdje komt te liggen en leg op het hoeslaken een hydrofiele luier of hydrofiele multidoek. Voor de veiligheid kun je hem in een punt vouwen of dubbelvouwen met de dichte kant naar beneden. Zo kan jouw baby niet per ongeluk tussen de twee lagen terecht komen. Een laagje hydrofiel op het matrasje kan de ergste vlekken opvangen als jouw baby spuugt. Zo hoef je niet elke dag het bedje te verschonen.

Stap 4: Je bent nu bijna klaar met het opmaken van het bedje. De deken en het lakentje kun je samen opmaken op het bedje. Spreid het lakentje over het matrasje en leg daar de deken op. Zorg dat je aan de bovenkant van het lakentje ruimte overhoudt om heb om te slaan. Vouw de bovenste rand van het lakentje om de deken. Nu kun je de onderkant van de deken en het laken onder het matrasje instoppen. Als je kleintje erin ligt stop je de zijkanten ook onder het matrasje in. Zorg dat de deken niet over de schoudertje van de baby heen komt.

Wanneer gebruik je een slaapzak?

Je vraagt je nu vast af waarom de slaapzak in deze blog eigenlijk niet wordt benoemd. In principe is een slaapzak bij een pasgeboren baby nog niet nodig. Je zou hem wel kunnen gebruiken, maar dan is vaak een deken niet nodig. Dan wordt het al gauw te warm. Let er ook goed op dat een slaapzak goed om de hals moet aansluiten zodat jouw baby niet kan wegzakken in de slaapzak. Vanaf de leeftijd van drie maanden gaat jouw baby zich meer bewegen en kan een slaapzak handig zijn om de bewegingsvrijheid te beperken.

Je pasgeboren baby kan het wel heel fijn vinden om tijdens het slapen ingebakerd te worden. Dit kun je op verschillende manieren doen. Gebruik bijvoorbeeld een hydrofiele multidoek en vouw deze in een driehoek. Leg jou kleintje met het hoofdje buiten de doek aan de rechte zijde. Vouw nu één punt naar binnen en stop deze strak in onder jouw baby. Vouw nu de punt bij de voetjes strak naar binnen en als laatste de overgebleven punt. Deze punt stop je ook helemaal in onder de baby en kun je eventueel vastzetten met een grote veiligheidsspeld. Zorg dat de armpjes langs het lijfje gelegd zijn voor je de baby inbakert.

Er zijn gelukkig ook speciale inbaker slaapzakjes verkrijgbaar. Deze wrappers zet je gewoon vast met klittenband en jouw kleintje kan heerlijk slapen. Het voordeel van inbakeren is het geborgen gevoel dat het geeft en de baby kan zichzelf niet wakker slaan met zijn armpjes.

TOG waarde

Houd bij het opmaken van het bedje voor een pasgeborene altijd rekening met de temperatuur. Het is vooral gevaarlijk als jouw baby het té warm krijgt, omdat baby’s het nog lastig vinden om hun temperatuur te regelen. Zo kan hij de warmte niet kwijt. Gelukkig is daar het hulpmiddel TOG voor. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral onze blog waarin we alles uitleggen.

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.