• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Selena vertrok op haar 18e als au pair naar New York

Selena vertrok op haar 18e als au pair naar New York

Daar sta ik als high school drop out te wachten bij de gate. Voor mij ligt een onbekend avontuur te wachten. Na een niet zo’n geslaagde middelbare schoolcarrière, leren van het leven is meer mijn ding, moest ik een keuze maken vanuit huis. Toch school nog eens proberen, werken of iets anders?

 De advertentie

En dat ‘iets anders’ kwam vanuit mijn opa. Hij had een kleine advertentie uit de krant geknipt: een oproep voor een Nederlandse au-pair in Amerika. Deze oproep bleek te komen van een bekende Nederlander die toevallig ook op dezelfde middelbare school had gezeten. Na een leuk telefoongesprek en ontmoeting heeft ze me in contact gebracht met een Amerikaanse vriendin die een Nederlandse au-pair ook wel zag zitten.

 Aankomst in NY

Ik werd persoonlijk opgehaald vanaf het vliegveld. Onze eerste ontmoeting in levende lijve de keuring begon meteen.Uiteraard snap ik haar kritische blik: ik ga in haar huis wonen en de zorg dragen voor haar dochtertje. Inmiddels rijden wij Manhattan tegemoet. De stad heet me welkom en het voelt meteen vertrouwd. Het appartement is prachtig. Ik heb uitzicht op het Vrijheidsbeeld en Ground Zero. En mijn kamer? Dat is een veredelde kast, maar het kan mij niks schelen want ik ben in NYC!

 Mijn leerzame tijd als au pair

Tijdens ons eerste contact had ik aangegeven licht huishoudelijk werk op mij te kunnen nemen. Maar ik had niet verwacht dat alles zo anders zou zijn. Natuurlijk kan ik wassen maar de wasmachine is niet wat ik gewend ben, dit gold ook voor de droger. En dat is met veel dingen zo, beide culturen hebben meer verschillen in de dagelijkste dingen dan verwacht. Mijn Engels is prima maar het blijkt dat er toch grote verschillen in de taal zitten met Amerika. Daarnaast nog dealen met de zorg voor een 2-jarig meisje en leren omgaan met een single power mama die geheel haar eigen visie heeft. De gekke ex waarvoor wij soms door de achteruitgang moetsen vluchten was eigenlijk maar bijzaak. Het is dus toch een onverwachte cultuurshock.

Ik heb het geluk gehad dat er twee verdiepingen lager nog een Nederlandse meid net voor mij gestart is als au pair bij een ander gezin. We hebben een hele goede klik en kunnen veel delen. En er zijn nog een paar leuke au-pair meiden in de buurt. De Nederlandse gemeenschap blijkt groot en hecht in New York. Zo hebben wij met een paar honderd man Time Square geheel oranje laten kleuren tijdens een voetbalwedstrijd.

Na een stroeve start vonden wij toch ons ritme. Ik begon te wennen aan het land, de gewoontes en mijn kamer (lees: kast). Elke dag leerdere ik meer en daardoor groeide ik in mijn rol en als person. Overdag mede-opvoeder, tijdens haar dutje huishoudster, in de namiddag kok en in de avond een 18-jarige meid die op ontdekking gaat in New York; de stad die nooit slaapt.

Het was hard werken en aanpassen. Momenten van intense eenzaamheid wisselden af met euforische -ik lust de wereld rauw- momenten. Het is volwassen worden in een snelkookpan. Maar niet alleen de ervaringen tikten aan. Ook de kilo’s! Alles is groter en ook de maaltijden. In het begin kreeg ik nog geen 2/3 op van een maaltijd. Toen ik wegging lukte mij dat wel, met gemak. Ook zijn alle fastfood tentjes 24/7 open dus na een avondje feest is er altijd wel iets voor die aftertrek.

Terugblik

Voor mij was dit precies wat ik op dat moment nodig had en ik ben mijn opa nog altijd dankbaar voor zijn krantenknipsel. Deze ervaring leer je niet in de schoolbanken en ik heb nog steeds contact met de mensen uit een periode die me heel waardevol is. Uiteraard raad ik mijn dochters straks wel aan om een diploma te halen. De weg zonder is hard en lastig. Maar een soort gelijke ervaring juich ik zeker toe!

Tags: au pair
Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.