• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Meet the expert: Lieke werkt als verloskundige

Meet the expert: Lieke werkt als verloskundige

 

Wat een bijzonder beroep moet dat zijn: verloskundige. Je begeleidt zwangere vrouwen en hun partners, je ondersteunt bij bevallingen en je gaat op kraamvisite. Je bent getuige van het mooiste moment uit iemands leven. Maar wat doet een verloskundige nog meer en wat zijn de keerzijden van dit vak? Wij waren erg benieuwd, dus vroegen wij Lieke of zij haar verhaal wilde delen. Lieke heeft al zeven jaar ervaring als verloskundige en doet het werk vol passie en overgave.

 

Meisjesdroom

 

Op de basisschool droomde ik er al van om mijn moeder op te volgen en kraamverzorgster te worden. Ik was echt zo'n poppenmoedertje en nam het liefst continu de zorg van mijn acht jaar jongere broertje over van mijn ouders. Toen bleek dat ik mogelijk meer in mijn mars zou hebben ging ik verder kijken en kwam in aanraking met het vak verloskunde. Sindsdien was het mijn droom om verloskundige te worden. Het is zo'n prachtig en bijzonder beroep. Pittig, maar als het je passie is, heb je het er allemaal voor over.  De zwangerschap en geboorte blijven mij verwonderen. Fantastisch dat ik zo dicht naast de mensen mag staan tijdens de meest speciale gebeurtenis in hun leven. Niets mooiers dan 's nachts naar huis rijden na een mooie bevalling, waar jij gewoon bij aanwezig was en zelfs de baby als eerste vast hield. Niemand op de weg, niemand die weet wat er net heeft plaatsgevonden. Magisch! Keer op keer. De bevalling is voor mij dan ook echt de kers op de taart.

 

Wat houdt jouw werk al verloskundige in in?

 

Ik werk als eerstelijns verloskundige in een praktijk, wat betekent dat ik samen met mijn collega's 24/7 beschikbaar ben voor onze cliënten. We draaien spreekuren waar de zwangere en haar baby gecontroleerd worden en wij de gezondheid van moeder en baby waarborgen. Daarnaast hebben we dienst. Als ik dienst heb betekent het dat ik de hele dienst (meestal 24-48 uur achter elkaar) de telefoon bij me draag en ieder moment opgeroepen kan worden voor van alles en nog wat. Zwangere met lichamelijke klachten, vragen of ongerustheden, baby's die niet willen drinken of een lage temperatuur hebben in het kraambed en natuurlijk voor bevallingen. Daarnaast rijd ik in mijn dienst 's ochtends de kraamvisites bij de mensen aan huis. Ik kom kijken of alles goed verloopt en vooral ook even een gezellig praatje maken. Je hebt het gezin al 9 maanden begeleid , mogelijk de bevalling gedaan en daarmee met de meeste een band opgebouwd. Dat maakt mijn werk ook zo mooi, je kent de mama's en papa's, je krijgt een vertrouwensband en beleeft met hun samen deze bijzondere periode.

Tussendoor hebben wij onze administratie te verwerken. Een minder leuk deel van je werk maar wel essentieel. Ook hebben wij met regelmaat een praktijkoverleg, regio overleggen en natuurlijk bijscholingen.

 

Hoe combineer je deze drukke baan met jouw gezin?

 

Ik werk ongeveer 2-4 dagen in de week, dit is als mama met 2 kleine kinderen net haalbaar. Ik werk op onregelmatige dagen en slaap tijdens mijn diensten niet thuis (i.v.m. afstand), dat maakt dat ik soms 24-60uur niet thuis ben en mijn man alles overneemt. Gelukkig is mijn man flexibel en hebben wij lieve Oma's en Opa's om ons heen die veel overnemen. En sinds ons 2e kindje hebben we een gastouder bij ons thuis. Dit geeft mij en ons gezin meer rust in mijn hectische baan. Die onregelmatigheid en daarmee veel van huis zijn, weekenden werken, andere die met je kind naar de huisarts moeten etc zijn ook meteen de zware kanten van het beroep. Maar dan doe je weer een mooie bevalling, heb je een gezellig spreekuur en tevreden cliënten, dan weet je weer waarvoor je het doet en rij ik met een glimlach terug naar huis aan het einde van de dag. Soms heb je echt een haat-liefde verhouding met dit vak.

 

Hoe ga je om met moeilijke momenten?

 

Helaas zijn niet alle momenten in de verloskunde even mooi of vrolijk, miskramen, overleden kindjes of kinderen met afwijkingen en andere complicaties bij moeder of baby tijdens zwangerschap of bevalling. Maar ook hierin is het een voorrecht ouders hier zo goed mogelijk in te mogen begeleiden, ze steun te kunnen bieden en er voor ze te zijn.

 

 Hoe ben jij er voor jouw cliënten?

 

 

Zwanger zijn, een baby krijgen is een natuurlijk proces. Als verloskundige bewaken wij tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd het natuurlijke verloop. Verwachtingen, wensen en zorgen worden besproken. Door dit te combineren met onze kennis en vaardigheden gaan we samen voor het beste resultaat: een gezonde moeder en een prachtige baby. Het belangrijkste gevoel wat je een zwangere kan geven is dat ze laagdrempelig bij je terecht kan, mag bellen bij twijfel/ongerustheid, dat haar mening telt. Als zwangere moet je je veilig en gehoord voelen bij de verloskundige (en/of gynaecoloog).

 

Scheelt het ook dat je zelf weet hoe het is om zwanger te zijn en te bevallen?

 

Nu ik zelf moeder ben, weet ik voor mijn gevoel nog beter wat er zowel fysiek als mentaal met de zwangere, barende en kraamvrouw gebeurt. Ik weet hoe het is om zwanger te zijn, om te bevallen en in het kraambed te liggen en helaas ook als dingen anders lopen dan het natuurlijke proces (daarover zou ik nog een heel boek kunnen schrijven). Dit voelt als een verrijking voor mijn vak, maar bovenal ook een prachtige ervaring om zelf moeder te mogen zijn. 

 

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.