• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Meet the expert: Ankie vertelt over haar bijzondere beroep als verloskundige

Ankie-banner

 Hoe ben je in dit beroep terecht gekomen?

Voor mijn opleiding tot verloskundige deed ik de hotelschool. Ik werkte daarnaast parttime in de horeca. Toen mijn toenmalige bazin zwanger werd van een tweeling vond ik dat zo interessant dat ik eens naar een open dag van de verloskunde academie in Groningen ging. Ik ging daarheen met een vriendin en we kregen een film te zien van een bevalling. En terwijl mijn vriendinnetje toen geen idee had welke kant ze op moest kijken omdat ze het niet kon aanzien zat ik met open mond te kijken naar de geboorte van een baby. Dat was voor mij het moment om een carrièreswitch te maken. 

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten? 

De mooie kant van mijn vak is dat je een van de mooiste momenten uit iemands leven heel dichtbij meemaakt. De band die je met ze opbouwt tijdens de controles is zó waardevol. Je maakt van alles mee en mijn doel is om iemand een fijne terugblik op de begeleiding te kunnen geven gedurende de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De eerste echo's zijn vaak heel mooi, de zenuwen waarmee iemand bij je op de bank ligt en je dan met een mooie echo de aanstaande papa en mama te laten beseffen dat hun wens in vervulling gaat. De opluchting dat alles goed is en de tranen van blijdschap, dit vind ik nog steeds heel ontroerend. Minder leuke kanten van mijn vak heb je natuurlijk ook. Als het niet goed gaat met de zwangerschap of er treden complicaties op gedurende de zwangerschap/ bevalling dan zijn dat natuurlijk moeilijke momenten voor iedereen. Gelukkig maken wij ernstige dingen weinig mee. Maar als het gebeurt blijft het je zeker bij. 

Neem je jouw werk ook mee naar huis? 

Zoals iedereen het thuis over zijn of haar werkt heeft, doe ik dat ook. Uiteraard zitten wij wel met geheimhoudingsplicht waardoor er geen namen worden genoemd. Het is niet realistisch om te denken dat je sommige gebeurtenissen niet mee naar huis neemt. De minder leuke momenten, maar juist ook de mooie momenten wil je graag delen met je dierbaren. Ook mijn kinderen willen altijd even weten of er een jongetje of meisje geboren is.  

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?

Een doorsnee dag ziet er ongeveer zo uit: als ik spreekuur heb, kun je dat vergelijken met een baan van 09:00-17:00 uur maar als ik dienst heb weet ik nooit hoe de dag eruit zal zien.

Als ik in de nacht niet ben gebeld voor een bevalling sta ik om 7.00 op. Meestal wordt de jongste van zes maanden om 6.30 uur wakker voor voeding, dus dan kan ik eerst even rustig wakker worden tijdens het voeden. Samen met mijn vriend zorgen wij dat alle vier de kinderen om 8.15 uur klaarstaan voor school. Gelukkig zijn ze vrij zelfstandig en smeren ze hun eigen broodjes. Als het rustig is in de dienst breng ik ze dan naar school en gaat mijn vriend werken. Ze gaan één keer per week naar de buitenschoolse opvang en twee dagen naar mijn ouders. Als ik ze naar school heb gebracht en de jongste naar mijn ouders, ga ik visites rijden bij alle kraamvrouwen. Meestal ben ik daar tegen 13.00 uur mee klaar en eet ik thuis een broodje. 

Omdat ik nog borstvoeding geef, ga ik tussen de visites door vaak nog even naar huis voor het kolven. In de middag werk ik mijn administratie bij en doe verschillende taken voor de praktijk en werk ik mijn huishouden ook even bij als daar tijd voor is. Soms moet ik nog langs iemand die ongerust is in verband met klachten en natuurlijk kan er elk moment iemand bellen voor een bevalling. Aan het eind van de middag ga ik vast koken en ik haal daarna de kinderen op. Mijn vriend is meestal iets later thuis en dan zijn wij vast begonnen met eten. Mijn ouders staan dan stand-by als er iemand belt, gelukkig wonen zij heel dichtbij en kan ik altijd elk moment weg.

Om 19.00 uur gaat de eerste naar bed en rond 20.30 uur ligt als het goed is iedereen in bed. We werken meestal 48 uur tijdens de dienst. Als ik de dienst uitga komt mijn collega om 19.30 uur bij mij de telefoon en de spullen halen voor de overdracht. Met een kopje thee praat ik haar bij over de afgelopen 48 uur, hoe het met alle kraamvrouwen gaat, wie er bevallen is en hoe dat precies is gegaan. Meestal babbelen we daarnaast nog wat over andere praktijkzaken of over privé-dingen voor de gezelligheid en duurt de overdracht dan al gauw een uurtje. Om 20.30 ruim ik het huis nog een beetje op en probeer ik om 21.00 op de bank te zitten om nog even te ontspannen voor de televisie (meestal met een lading was om op te vouwen). Om 23.00 uur geef ik mijn dochtertje de laatste voeding en daarna gauw slapen. 

Hoe combineer je jouw baan met je gezin?

De combinatie lukt best goed, het is soms druk en hectisch met vier kinderen en een onregelmatig rooster maar gelukkig heb ik hele fijne ouders die elke week twee dagen oppassen en stand-by staan als mijn vriend nog niet thuis is van zijn werk. Het voordeel van mijn werk is dat als het rustig is, ik af en toe thuis wat dingetjes kan doen. Als ik maar binnen vijf minuten in de auto kan zitten is het prima. Het voordeel is dat ik tijdens mijn weekenddiensten bijvoorbeeld ook gewoon thuis ben en bij de kinderen kan zijn. ik probeer ervoor te zorgen dat ik aanwezig kan zijn bij alle belangrijke momenten in het jaar als verjaardagen, toneeloptredens, dans- en voetbalwedstrijden, voor ze ben. 

Ik werk 3,5 dagen in de week en daarnaast zorg ik dat ik altijd voorbereid ben voor oproepdiensten. Verder houd ik alle afspraken bij op onze family planner (zo eentje die gewoon in de keuken hangt en die vooral overzicht biedt in de weekplanning) en zet ik de avond ervoor als ik dienst heb altijd de voetbaltassen, gymtassen en zwemtassen klaar. De hele organisatorische kant van ons gezin regel ik eigenlijk wel, dat zit nou eenmaal in mijn aard. Ik ben graag goed voorbereid op alle scenario's, zowel privé als in mijn werk.  

Heb je tips voor (aanstaande) ouders?

Laat je niet gek maken door anderen. Volg je eigen gevoel. Voel geen druk om het iedereen naar zijn of haar zin te maken. Zeg gewoon de kraamvisite af als je vermoeid bent of als je er even geen zin in hebt. Geniet van het samenzijn als gezin zodra jullie baby geboren is.  De eerste weken heb je het zo druk met de alledaagse dingen waardoor je al blij bent als je voor de  middag al gedoucht en aangekleed bent en ook nog hebt ontbeten. 

 

 

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.