• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Meet the expert - José is kinderslaapcoach

José woont samen met haar man en 3 dochters (4, 6 en 7 jaar) in Assen. Ze is de trotse eigenaresse van haar eigen kinderslaapcoachpraktijk. Hier helpt zij gezinnen met baby’s en kinderen van 0-6 jaar die om wat voor reden dan ook niet goed slapen.

Ik hoor je denken, kinderslaapcoach? Bestaat dat? Wat doe je dan precies? Deze reactie krijg ik héél vaak. Het beroep Slaapcoaching is relatief nieuw in Nederland. Ik vertel je graag meer over mijn werk en hoe ik het combineer met mijn eigen drukke gezinsleven.

Wat doet een kinderslaapcoach?
In mijn praktijk help ik gezinnen met baby’s en kinderen tot 6 jaar die niet goed slapen. Ik coach de ouders in hoe ze hun kind zelfstandig kunnen leren slapen. Soms is één telefonisch consult voldoende om ze op de goede weg te helpen, maar ik bied ook 3 weken persoonlijke coaching aan. Samen met de ouders maak ik een slaapplan op maat en begeleid ze intensief bij de uitvoering.

Hoe kom je erbij om slaapcoach te worden?
Tot vorig jaar had ik zelf ook nog nooit van kinderslaapcoaching gehoord. Vanaf de zwangerschap van mijn oudste dochter ben ik gestopt met werken. Mijn man had een drukke baan en we besloten dat ik thuis zou blijven om te zorgen voor een rustige, stabiele basis. Het was fijn dat ik in de luxe positie zat om deze keuze te kunnen maken. In de afgelopen zeven jaar ben ik bij alle belangrijke mijlpalen van mijn dochters geweest. Ik heb ze zien opgroeien tot steeds zelfstandigere meisjes. Maar toch, er was altijd dat gevoel dat ik graag meer wilde zijn dan alleen mama.

En toen, alsof het zo moest zijn, zag ik een tv-item met Suzanne Willekes. De eerste kinderslaapcoach van Nederland. Mijn hart maakte een sprongetje, dat wil ik ook gaan doen! En het is gelukt. Ik heb de opleiding tot Gentle Sleep Coach® gevolgd en ben mijn eigen praktijk gestart, ZoeteSlapers Kinderslaapcoaching.

Hoe ziet jouw dag eruit?
Mijn wekker gaat om kwart voor 7. We snoozen een kwartiertje om rustig wakker te worden voordat de ochtendhectiek losbarst. Meestal zijn de meisjes al rustig op hun kamers aan het spelen. Samen met mijn man doe ik een poging om ze alle drie op tijd in de kleren, met volle buiken en nette haren op school te krijgen. De ene dag lukt dit beter dan de andere dag.

Zodra ze allemaal op school zijn start mijn werkdag. Geen dag is gelijk. Ik begin altijd met het doornemen van mijn agenda en e-mails. Daarna heb ik vervolggesprekken met gezinnen die ik begeleid, geef feedback op slaaplogboeken, doe een telefonische kennismaking of intakegesprek. Omdat ik een eigen bedrijf heb, ben ik ook tijd kwijt aan het bijhouden van mijn website en social media. De administratie moet gedaan worden, en ik heb regelmatig bijscholing.

Tussen de middag komen de meisjes thuis een broodje eten. Daarna heb ik nog een kleine twee uur de tijd om verder te werken. Ik probeer klaar te zijn als de school uitgaat, want dan begint taxi-service mama. Speelafspraakjes, balletles, hockeytraining etc. Het is soms een hele planning met drie kinderen.

Om 19.00 uur liggen ze allemaal op bed. Vaak is er dan wel iets in het huishouden te doen of heb ik een telefoongesprek gepland. Daarna ga ik heerlijk met de beentjes omhoog op de bank zitten.

Hoe is het om kinderslaapcoach te zijn?
Het is nog leuker dan ik mij had voorgesteld. Ik heb een achtergrond in het basisonderwijs en kinderopvang en kan mijn passie voor de ontwikkeling van kinderen en kennis overdragen hier helemaal in kwijt. Het geeft zo’n goed gevoel om echt iets voor gezinnen te kunnen betekenen. In de paar weken dat ik met ze werk, bouw ik een bijzondere band op met de ouders. Ze delen hele persoonlijke gevoelens en informatie met mij. Het vertrouwen dat ik krijg, vind ik iedere keer weer bijzonder.

Het grote voordeel van mijn werk is de vrijheid. Ik kan werken waar ik wil en makkelijk tijd vrijmaken om bijvoorbeeld te helpen bij een activiteit op school. Het nadeel is dat er altijd wel iets te doen is. En omdat ik vanuit huis werk is de verleiding groot om toch nog even de laptop erbij te pakken in het weekend. Een mooie balans vinden tussen werk en privé blijft een uitdaging.

Wat is jouw beste tip voor nieuwe ouders?
De eerste zes maanden draait alles om elkaar leren kennen en een veilige hechting creëren met je kindje. Wees dus niet bang dat jij je baby verwent of ‘slechte slaapgewoontes’ aanleert. Probeer wel te werken aan ritme en voorspelbaarheid.

 

Tags: zwanger, baby, slapen
Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.