• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Meet the expert: Mariet is verpleegkundige op de verloskamer en zwangeren

Mariet (33) is verpleegkundige in een ziekenhuis op een afdeling met zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Ze is getrouwd met Sander en samen hebben zij twee kinderen Tygo (5) en Merel (3). Eigenlijk wist zij altijd al dat ze in de zorg wilde werken. Op de zwangere en kraamafdeling heeft ze het erg goed naar haar zin, maar er zitten ook minder leuke kanten aan, bijvoorbeeld als een baby’tje komt te overlijden. Lees gauw hoe haar dagen eruit zien en hoe ze deze onregelmatige baan combineert met haar jonge gezin.

Hoe ben je in dit beroep terecht gekomen?

Vanaf jongs af aan wist ik al dat ik de zorg in wilde. Mijn moeder zei altijd weet je dit wel zeker? Je moet dan ook gebitten poetsen, billen wassen, weekenden en feestdagen werken. Ik dacht no way!! Toch ben ik de opleiding verpleegkundige gaan doen en tijdens deze opleiding liep ik verschillende stages. Tijdens mijn derde leerjaar deed ik mijn stage op de kraamafdeling. Ik vond het fantastisch. Nadat ik klaar was met mijn opleiding ben ik eerst in de revalidatie terecht gekomen. Hier heb ik super leuke jaren gehad. En toen kwam er ineens een vacature op de zwangeren/verloskamers. Ik dacht deze kans moet ik pakken. En ja hoor, ik werd aangenomen! Tot op de dag van vandaag heb ik er nooit spijt van gehad.

Wat zijn de leuke kanten van je werk en hoe ziet je dag eruit?
Ik zeg altijd ik heb het mooiste werk van de hele wereld. Hoe bijzonder is het dat je bij het begin van een nieuw leven aanwezig mag zijn. Ik weet nog heel goed de eerste bevalling die ik zag stond ik met tranen in mijn ogen. Nu ik zelf ook twee keer ben bevallen kun je je ook beter inleven in de vrouwen. Ik zei eerder altijd: als de persweeën beginnen is het qua pijn beter te doen omdat je er tegenin mag persen. Nou dat zeg ik nooit meer, ik vond het vreselijk pijn doen het persen!

Elke dag is weer anders. Aan het begin van mijn dienst maak ik een planning en dat kan zomaar ineens veranderen omdat er iets tussendoor komt. Dat maakt dat mijn werk erg afwisselend is. Ik kan mijn dienst op de verloskamers beginnen met één echtpaar wat aan het bevallen is en eindigen met drie dames die liggen te bevallen of langskomen met klachten. Wanneer ik op de afdeling sta waar de zwangere dames liggen opgenomen heb je vaak wat meer structuur in je werkdag maar ook dan kan er van alles tussendoor gebeuren.

Wat zijn de minder leuke kanten en neem je je werk ook mee naar huis?

Wat mij altijd erg aangrijpt zijn kindjes die overlijden. Een aantal jaar geleden heb ik eens een baby moeten reanimeren en heeft het niet overleefd. Vaak denk je eraan en met name de eerste dagen ben ik hier verdrietig van geweest en praat er dan veel over met mijn man. Wat heel fijn is dat je na deze gebeurtenis met alle betrokkenen bij elkaar komt en een ieder zijn verhaal kan doen. Dit helpt om het te kunnen verwerken. Daarnaast begeleiden we de ouders bij het afscheid nemen van hun kindje. We maken hand en voetafdrukjes met inkt en eventueel met gips, maken foto’s of schakelen instanties in die mooie foto’s maken. Daarnaast begeleiden we ze bij de weg naar het afscheid bij zowel de crematie als begrafenis.

Hoe combineer je jouw baan met je gezin?

Mijn werk is goed te combineren met mijn gezin. Ik werk 3 dagen met wisselende diensten o.a. weekenden, nachten en late diensten. Mijn man is de weekenden vrij waardoor we niet veel oppas nodig hebben. De kinderen gaan vaak naar de opa’s en oma’s die altijd voor ons klaar staan. De oudste gaat doordeweeks naar school en de jongste één keer in de week naar een flexibele kinderopvang. Bij het aanvragen van mijn rooster kan ik bepaalde voorkeuren opgeven aan mijn diensten, zodat ik kan sporten, weekendjes weg kan, en mee kan helpen met activiteiten op de school van mijn zoon.

Advies voor aanstaande ouders

Iedereen zegt altijd na de geboorte van een kindje: geniet ervan. Ik zou niet weten wanneer ik dat had moeten doen, de eerste periode word je zo geleefd. Als jij dat gevoel na de bevalling niet hebt is er echt niets mis met je hoor. Naast de bekende kraamtranen, de bijna alle vrouwen hebben, zijn er heel veel jonge moeders die het moederschap heel erg zwaar vinden, niet direct een band hebben met hun baby, en zichzelf compleet verliezen in de situatie waarin ze het gevoel hebben dat ze worden geleefd. Probeer zoveel mogelijk rust te pakken en wissel eens af met je partner.

 

Tags: zwanger, bevallen
Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.