• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Meet the expert: Marjolijn is kraamverzorgende

MarjoleinifCokRlL08VrL

Marjolijn (42) is niet meteen na haar studie kraamverzorgende bij Isis Kraamzorg geworden. Ze besloot pas op latere leeftijd dat dit was wat ze graag wilde doen. Nu doet ze dit al vier jaar vol passie. Marjolijn combineert haar baan als kraamverzorgende met haar gezinsleven en dat is soms best lastig. Samen met haar man zorgt ze ervoor dat zij haar passie kan volgen.

Hoe ben ik in dit beroep terecht gekomen?

Na jaren op een kantoor gewerkt te hebben, was ik daar helemaal klaar mee en ging ik op zoek naar heel wat anders. Moeder- en kindzorg trok mij direct aan, dus daar ben ik verder naar gaan kijken. Het beroep kraamverzorgende kwam al snel naar boven, ook omdat deze opleiding binnen een jaar te halen is. En ik zag het niet zo zitten om op mijn 37e nog vier jaar in de schoolbanken te zitten. Via mijn vorige werkgever kon ik ook aan een stageplek komen. Ideaal dus. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Ik vind dit het allerleukste beroep ter wereld!

Wat zijn de leuke kanten aan je werk?

De groei van de ouders binnen een kraamweek. Dat vind ik toch het meest bijzondere. Zo onzeker ze op de eerste dag kunnen zijn en dan te zien dat je ze na acht dagen vol vertrouwen achterlaat. Je merkt (als alles goed gaat) dat je ook echt overbodig wordt, dat geeft mij het gevoel dat ik het goed heb gedaan. En natuurlijk het baby knuffelen haha, daar krijg je nooit genoeg van. Iedere baby is weer zo uniek, ieder gezin bijzonder. De afwisseling is echt geweldig.

Wat zijn de minder leuke kanten aan je werk?

Als het in een gezin niet zo lekker loopt, medische problemen, baby’s die te veel afvallen of te geel gaan zien. Dan zie je de onzekerheid en stress bij de ouders. Het liefst zie je iedereen genieten, maar zo is de werkelijkheid helaas niet. Soms is die eerste week echt heel hard werken, ook de nachten. Daarnaast zijn er soms problemen binnen het gezin zelf. Dat maakt het beroep afwisselend en een uitdaging. Maar soms zie je zulke schrijnende gevallen, dat is wel eens slikken. Gelukkig hebben we een geweldige back-up vanuit kantoor, die dag en nacht voor je klaar staan. Dat is super!


Neem je jouw werk ook mee naar huis?

Natuurlijk neem ik mijn werk wel eens mee naar huis, ik ben ook maar een mens. Soms de moeilijke dingen, maar ook de super leuke dingen. Grappige gebeurtenissen, of als een baby na vijf dagen toch opeens aan de borst drinkt, dat deel ik thuis wel met mijn man. Wel met de benodigde privacy natuurlijk. Als bepaalde zaken mij echt hoog zitten, bel ik mijn manager. Die is altijd bereikbaar voor dit soort zaken. Of de planning, die kunnen ook goed luisteren en begrijpen waar je het over hebt.

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?

Meestal begin ik tussen 8.00 en 9.00 uur in een gezin. Eerst rustig de nacht doornemen en eventueel vragen van de ouders beantwoorden. In de loop van de ochtend doe ik huishoudelijke taken, de was, het sanitair, de bovenverdieping. Maar het belangrijkste blijven de moeder en de baby. Ik help met de voedingen, we doen de baby in bad en ik smeer beschuit met muisjes voor de visite. Als er oudere broertjes en zusjes zijn, hebben die natuurlijk ook aandacht nodig!

Lunchen is belangrijk voor een gezin, even met zijn allen aan tafel. Bij een eerste komt dat wat minder vaak voor, maar ik stel toch wel vaak voor de tafel even te dekken. Dan kan ik ondertussen nog informatie geven en is er echt even rust.

Ik ben ook groot voorstander van het middagslaapje, voor moeder en eventuele partner! Je weet immers nooit hoe de komende nacht weer gaat en ook al slaap je niet, je hebt echt even de rust te pakken. Ondertussen let ik op de baby en eventuele broertjes en zusjes (spelletje of een puzzel doen vinden ze altijd leuk) en zorg ik dat de benedenverdieping schoon en opgeruimd is. Soms bereid ik ook het avondeten voor.

Voor ik weer naar huis ga, nemen we de adviezen voor de avond en nacht door, zodat de ouders weten wat ze moeten doen. Later in de kraamweek worden de dagen vaak iets korter en neemt het gezin weer steeds meer de eigen regie over. Gelukkig ben ik over het algemeen de laatste dag ook bijna overbodig. Ik neem de laatste vragen door en dan kunnen ze het helemaal zelf.

Heb je tips voor (aanstaande) ouders?

Rust, rust, rust! Plan niet te veel bezoek!! Neem de tijd om aan je baby te wennen, en hem/haar te leren kennen. Je hebt echt tijd nodig voor voedingen, knuffelen en verzorging. De nachten zijn meestal ook erg kort, dus neem je rust!! En dat is met visite echt heel lastig. Na één of twee weken is de baby minstens net zo schattig en hebben jullie net even je draai wat beter gevonden. Gun je baby die tijd met jullie alleen.

Hoe combineer je jouw baan met je gezin
Je eigen gezin, in combinatie met een kraamgezin, is soms best lastig. Het werk is erg onregelmatig, je werkt veel weekenden en je kunt moeilijk vooruit plannen. Ik heb zelf ook een vrij groot contract dus dat maakt het soms nog lastiger om dingen te plannen. Gelukkig zijn mijn kinderen al wat ouder en zelfstandiger, dus ik kan ze met een gerust hart alleen thuis laten. Als ik ’s morgens opeens niet thuis ben door een bevalling ’s nachts, redden ze zich ook. Maar een tandartsafspraak voor mijzelf wordt nog wel eens verzet haha. Dan gebeurt er toch nog iets in een gezin waardoor ik niet weg kan uit het gezin en later thuis ben.

Gelukkig heb ik ook een geweldige man die kookt en wast et cetera dus dat scheelt een hoop. Mijn gezin ziet hoe blij ik ben met mijn baan, dus ze snappen het ook wel. Je moet wel goed je eigen grenzen bewaken. Door het tekort aan kraamverzorgenden, wordt de druk soms wel eens hoger om nog meer te werken. Soms kan dat, maar soms moet je ook echt voor jezelf en je gezin kiezen, anders is het ook echt niet vol te houden. Gelukkig heb ik een organisatie achter mij staan waarin altijd overleg mogelijk is, dat hoor ik wel eens anders. Dus daar prijs ik mij ook echt gelukkig mee!

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.