• ✔ Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • ✔ Gratis verzending vanaf EUR 40,-
  • ✔ Gratis kleinigheidje bij iedere bestelling

Meet the expert: personal trainer Ursula vertelt hoe je kunt sporten tijdens en ná je zwangerschap

ursulaYg3ZEfdtKlvnM

Hallo lieve mama’s (to be)! Ik ben Ursula, moeder van Kayleigh van 6 maanden. In het dagelijks leven ben ik personal trainer. Toen ik zwanger was van mijn kleintje wilde ik graag blijven sporten, maar ik wist niet zo goed wat ik allemaal wel, of juist niet meer kon doen. Ik liep er al gauw tegenaan dat er maar weinig bekend was op dit gebied. Bij gebrek aan informatie wordt er al gauw geadviseerd om maar niets meer te doen. Zonde, want sporten tijdens de zwangerschap heeft enorm veel voordelen voor moeder én kind. Ik besloot me te verdiepen in dit onderwerp en heb me inmiddels gespecialiseerd in het trainen tijdens en na de zwangerschap. In deze blog vertel ik jullie daar graag over.

Wat zijn de voordelen van trainen tijdens je zwangerschap?

Regelmatig blijven bewegen tijdens de zwangerschap heeft vele voordelen. Om te beginnen blijf je zoveel mogelijk in conditie. Heel handig als je straks een kindje op de wereld moet gaan zetten! Daarnaast hebben vrouwen die in beweging blijven tijdens de zwangerschap over het algemeen minder last van kwaaltjes, een gezonde gewichtstoename en een verminderde kans op zwangerschapsdiabetes. Daar komt bij dat je na de bevalling ook sneller herstelt als je actief bent gebleven tijdens de zwangerschap.

Veel redenen dus om te blijven sporten! Dat wil echter niet zeggen dat er niets verandert. Binnen het lichaam, maar ook mentaal, gebeurt er heel veel. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en de training waar nodig aan te passen. Het doel verandert. De focus ligt nu even niet meer op sterker en fitter worden, maar op het zo goed mogelijk voorbereiden van jouw lichaam op de bevalling.

Maar is dat dan wel veilig voor mijn kindje?

Ja. Zolang je jouw gezonde verstand gebruikt en onnodige risico’s vermijdt, is het voor je kindje echt geen probleem als jij lekker gaat sporten. Een baby zit comfortabel in een grote zak met water en wordt beschermd door jouw buik. Veel baby’s vinden het gewieg en geschommel juist fijn en vallen hier heerlijk bij in slaap! Natuurlijk zijn er sporten die je beter niet kunt doen als je zwanger bent. Contact- en vechtsporten, sporten op hoogte en extreme sporten kun je bijvoorbeeld beter even links laten liggen.

Voor het moederlichaam zijn er echter meer punten om rekening mee te houden. Jouw lichaam is een mensje aan het maken. Dat kost heel veel energie, energie die ten koste gaat van jouw eigen herstel. Ook verandert het lichaam, niet alleen aan de buitenkant. Alles wordt weker, waardoor je belastbaarheid afneemt. Tel daarbij een steeds zwaarder wordende buik op en je kunt je voorstellen dat de bekkenbodem het zwaar te verduren krijgt. En dan zijn er nog die hormonen…

Wat mag je nog doen?

De adviezen lopen uiteen van ‘je mag niet meer dan 5 kg tillen’ tot ‘alles mag, zolang het goed voelt’. Hetzelfde geldt voor na de zwangerschap, van ‘9 maanden op, 9 maanden af’ tot ‘na 6 weken kan je alles weer doen’.

Elk lichaam is anders en daarom is er geen standaard lijstje met do’s en don’ts. Het gaat er niet zozeer om wat je wel of niet mag doen, maar om waaróm je iets zou moeten (willen) doen. Wat is het risico? Wat levert het je op? Met andere woorden; dat je iets kán doen, wil nog niet zeggen dat je het ook móet doen.

Sporten die je gerust kunt doen zijn de lichtere cardiovormen, bijvoorbeeld wandelen, fietsen en (baby!)zwemmen. Deze zorgen voor extra zuurstof voor jou en dus ook voor je kleintje! Als dat geen goede reden is om van die bank af te komen…

Ook krachttraining is heel geschikt om te doen tijdens en na de zwangerschap. Niet alleen bereid je jouw lichaam zo goed voor op het heel de dag in de weer zijn met een baby, ook je houding verbetert, waardoor de kans op zwangerschapsklachten afneemt.

Kies je voor krachttraining, volg dan de volgende 10 tips:

·         Blijf rustig doorademen en ga niet door totdat je buiten adem bent

·         Pas de gewichten aan, blijf ver uit de buurt van je grenzen

·         Train je schuine buikspieren, maar wees voorzichtig met de rechte buikspieren

·         Vermijd oefeningen met veel impact op de bekkenbodem zoals rennen en springen

·         Wees voorzichtig met oefeningen waarbij je op de rug ligt. Doe deze bij voorkeur niet meer vanaf 20 weken

·         Train het bekken symmetrisch bij klachten in lage rug, heupen, liezen, enz.

·         Vermijd overstrekking van de gewrichten

·         Buig niet te ver voorover en ga niet op je buik liggen

·         Las extra pauzes in en drink veel water

·         Vermijd het risico om te vallen (houd altijd één been op de grond)

 Tot slot:

Zoek begeleiding van een gespecialiseerde (personal) trainer. Jouw zwangerschap is anders dan die van je moeder, zus of beste vriendin. Zelfs jouw tweede zwangerschap is anders dan de eerste. Dat maakt mijn vak zo ingewikkeld, maar tegelijkertijd zo leuk. Je hebt nu de kans om een goede basis te leggen voor jouw herstel én voor je kindje. Grijp die kans!

 

 

Gelieve de getallensequens in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.